top of page

"Gift"

Gift 2020-2021 60x80 cm.jpg

Utgangspunktet for dette maleriet er egne erfaringer knyttet til avhengighet/rus til mat og sukker. Med dette maleriet ønsker jeg å belyse sukkeravhengighet som en fysisk sykdom på lik linje med andre avhengigheter. Det er på tide å belyse denne avhengigheten og fortelle om hvordan sukker egentlig virker på kropp og hjerne.

Ideen om å visualisere sukkeravhengighet som tema ble satt i gang da jeg kom inn i en ny hverdag uten sukker, kunstige søtningsmidler og raske karbohydrater.

Med pensel og farger på lerret er dette min måte å formidle et personlig, men like fullt et nasjonalt og internasjonalt tema på.

Vi berøres ofte av politikk der sukkerindustrien ser ut til å ha for mye makt og hvor ulike livsstilssykdommer som diabetes 2, bare øker. Maleriet har ikke til hensikt å angripe produsenter av kjente godbiter avbildet, men heller sukkerindustrien og utviklingen av denne industrien i sin helhet. Komponentene i maleriet som; sukkerbitene, smågodt i løsvekt og brus, er valgt for å fremstille temaet på en hensiktsmessig måte, der det hele settes litt «på spissen».

Bakgrunnen i bildet har en mørk farge, som er ment til å symbolisere den dystre milliardindustrien sukker er. Denne industrien stimulerer og opprettholder en sukker-lidelse det er veldig lite snakk om, men som trolig berører millioner av mennesker verden over. Sukkerbitene formet som en slags mur, illustrerer sukkerindustriens makt. Noen steder har denne muren slått litt sprekker og flere biter har falt ned. Det at muren brast enkelte steder kan bety at ny kunnskap er på vei og at industrien med dens svært negative bivirkninger, speiles og avsløres.

Brus er et produkt som er lett tilgjengelighet i de fleste menneskers hverdag. Vi har brus både med- og "uten" sukker. Har du tenkt over om den såkalte "sukkerfrie"- brusen, egentlig er så mye bedre enn den med sukker? Hvilke stoffer blir brukt for å framstille den samme søte smaken som brusen med sukker har? Er de tilsatte stoffene bedre enn sukkeret som er "fjernet"?

De friske fargene kan virke fristende og forlokkende, til tross for flere faresignaler. Slangen rundt stetten på det ene glasset er i ferd med å ta kvelertak, og en av godterislangene har blitt til en virkelig, og giftig slange. Et grønt surt dødninghode fra godterihylla er erstattet med Edvard Munch`s «Skrik». Et liv i avhengighet for eksempel til sukker, kan gi fatale konsekvenser og kan blant annet resultere i både angst og depresjoner. I forgrunnen finnes det et hint av gull, noe som forsterker og understreker det forlokkende: «Kom til meg».

Tittelen har flere betydninger: både det å være gift, samtidig forgiftet og på engelsk betyr det "gave". Ofte får små barn godteri som gave og belønning ... og man kan stille spørsmålet om hvor lurt er det egentlig.

Maleriet er et stilleben og oljemaleri på linlerret i størrelsen 60 x 80 cm. Maleriet er til salgs, se i menyen under "stilleben".

bottom of page